Ne mințim ca la meteo: De ce nu trebuie să crezi tot ce spune un meteorolog

de: Bogdan Cristea
29 01. 2015

Meseria unui meteorolog este probabil printre cele mai grele din lume, motiv pentru care predicțiile acestora ar trebui tratate cu mai mult scepticism.

De câte ori vi s-a întâmplat să vă pregătiți pentru o furtună, iar aceasta nu și-a făcut apariția? Cel mai probabil, de foarte multe ori ați avut de-a face cu evenimente meteorologice pentru care nu erați pregătiți. Când se întreabă de ce, mulți probabil ajung la același răspuns: deoarece nimeni nu îi anunțase.

Înainte de a continua, trebuie menționat că acest articol nu intenționează să desconsidere în niciun fel munca și talentul meteorologilor. Datele ne indică faptul că predicțiile acestora, pe parcursul mai multor ani, au devenit mult mai bune. Dar sunt departe de a fi 100% exacte; foarte departe. Și tocmai din acest motiv, spunem că nu trebuie să credeți neapărat tot ce spun meteorologii.

Pentru a înțelege de ce acest lucru este necesar, trebuie doar să știți că numeroase metode sunt folosite pentru a prezice vreme, iar fiecare dintre acestea ia în considerare un număr uriaș de variabile. De exemplu, în America, această cantitate uriașă de informații necesită super-computere pentru a fi procesată. Chiar și în acestea condiții, avem de-a face cu situații precum cea din New York de zilele acestea. Orașul care nu doarme niciodată a fost, mai mult sau mai puțin, paralizat în așteptarea unui viscol care, până la urmă, nu s-a mai produs.

Problema, după cum subliniază Verge, este legată de nesiguranță. Cine ar mai avea încredere într-un meteorolog care nu este sigur pe afirmațiile lui? Aceștia subliniază că felul în care nesiguranța este privită este, mai degrabă, o problemă culturală care trebuie tratată. Astfel, nu doar că vom scăpa de surprizele cauzate de predicții inexacte, dar și de situații care pot afecta economic regiuni întregi. Puteți citi mai multe în legătură cu acest subiect pe Verge.